Web sitesi sahibi olmanın en kolay yolu!

301 Yönlendirmesi Nasıl Yapılır? SEO İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Hiç kimse dükkanını yeni bir yere taşırken mevcut müşterilerini arkasında bırakmak istemez. Mevcut potansiyelini kaybetmek istemeyen her işletme, müşterilerini, yeni taşındığı yerin yeni adresi hakkında bilgilendirmeli, müşteri alışkanlığını negatif yönde etkileyebilecek bu değişimin zararlarını her türlü önlem ile minimum düzeye indirmeye çalışmalıdır.

Dijital dünyadaki dükkanımızı bir web sitesi, ona çıkan tüm mahalle ve ara sokakları da arama motorları olarak düşünebiliriz. İşte tam bu noktada yeni bir yere taşındığımızı belirten afişlerimizin yerini de 301 yönlendirmesi almaktadır. Doğru uygulanması taşınmanın negatif etkilerini azaltmak, elimizde olan potansiyeli korumak için oldukça önemlidir. Şimdi gelin 301 yönlendirmesinin tam olarak ne olduğuna ve nasıl uygulanabileceğine bakalım.

301 Yönlendirmesi Nedir ?

301 yönlendirmesi en yalın haliyle, web sitesindeki mevcut bir URL’in kalıcı olarak başka bir URL’e taşındığını arama motorlarına bildiren bir durum kodudur. Burada dikkate alınması gereken ifade ‘’kalıcı’’ ifadesidir. Eğer geçici bir yönlendirme (sitenin yenilenmesi veya bakıma alınması gibi senaryolar) isteniyorsa bu durumda 301 yönlendirmesi doğru bir seçim olmayıp, 302 yönlendirme durum kodu incelenmelidir.

301 Yönlendirmesi Nasıl Yapılır?

301 yönlendirmelerini gerçekleştirmenin birden fazla yolu var. Biz en pratik olduğunu düşündüğümüz iki metodu sizlerle paylaştık.

301 Yönlendirmesinin .Htaccess İle Yapılması

Öncelikle bu işlemin yapılabilmesi için .htaccess dosyasının olması gerekmektedir. Web sitesinin kök dizininde bulunabilecek bu dosya eğer orada yoksa kendiniz .htaccess adında bir dosya oluşturabilirsiniz. Ardından bu dosyayı istediğiniz senaryolara göre düzenlemeniz yeterli olacaktır. Aşşağıda sizlerle bazı olası senaryolar için kullanılabilecek taslaklar paylaştık.

Web sitesindeki bir sayfayı aynı web sitesi içinde başka bir sayfaya yönlendirme

Redirect 301 /eski-sayfa.html /yeni-sayfa.html

Web sitesindeki bir sayfayı başka bir web sitesindeki sayfaya yönlendirme

Redirect 301 /herhangi-eski-sayfa.html https://www.yenisite.com/yeni-sayfa.html

Tüm web sitesini başka bir web sitesine yönlendirme

Redirect 301 / https://yeniwebsitesi.com

‘’www’’ içermeyen sayfaları ‘‘www’’ sayfalarına yönlendirme

RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^siteninadi.com [NC]
RewriteRule ^(.*)$ http://www.siteninadi.com/$1 [L,R=301,NC]

‘’www’’ içeren sayfaları ‘‘www’’ içermeyen sayflara yönlendirme

RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.siteadi.com [NC]
RewriteRule ^(.*)$ http://siteadi.com/$1 [L,R=301,NC]

WordPress Ile 301 Yönlendirmesi Nasıl Yapılır ?

Eğer web sitenizi WordPress alt yapısı ile kullanıyorsanız, 301 yönlendirmesini WordPress üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için öncelikle Redirection eklentisini kurmanız gerekmektedir. Eklentiyi kurduktan sonra kullanımı için açtığınızda karşınıza URL yazacağınız iki tane boş bölüm çıkacaktır.

Source URL: Yeni bir sayfaya yönlendirilmesini istediğiniz URL’i yazacağımız bölüm
Target URL: Yeni sayfa olan yani yeni hedef URL’in açık halini yazacağınız bölüm

Bu iki bölümü doldurduktan sonra Add Redirect butonuna basmamız, WordPress ile 301 yönlendirmesini başarıyla gerçekleştirebilmemiz için yeterlidir.

301 Yönlendirmesinin İptal Edilmesi

Yönlendirme işlemi hangi yöntem ile yapıldıysa tam tersi şekilde yönlendirmelerin kaldırılması 301 yönlendirmelerini iptal edecektir. Fakat yukarıda da belirttiğimiz gibi, daha sonradan iptal edeceğinizi düşündüğünüz, yani kalıcı olmayan yönlendirmeleri, 302 yönlendirmesi ile yapmanız daha iyi olacaktır.

301 Yönlendirmesi Yapılırken SEO İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

SEO çalışmalarının asıl amacı kullanıcılara daha iyi bir deneyim sunmaktır. Arama sonuçlarında yukarılarda çıkmak ve orada kalmak ise, bunun doğru ve titiz uygulanmasının bir sonucudur. Eğer tüm SEO proseslerini bu felsefe ile ele alacak olursak, 301 yönlendirmelerinin de hangi bakış açısı ile yapılması gerektiği hakkında çok basit ve kaçınılmaz gerçeğe ulaşabiliriz.

404 Hatası

İnternetle içli dışlı olan herkes 404 hatası ile karşılaşmıştır ve HEY! Kabul edelim, gerçekten talihsiz bir an. Kullanıcıların 404 sayfası ile karşılaştıktan sonra siteyi terk etme ihtimalleri de artmakta. Hatta belirli web site konseptlerinde 404 hatasının bir dönüşüme eşit olduğunu bile söyleyebiliriz. Bu yüzden 301 yönlendirmeleri ile 404 hatalı sayfalarımızı yönlendirmeliyiz. Bu yönlendirmelerde de kullanıcıların niyetlerini göz ardı etmemeliyiz. Bunu titiz uygularsak hem SEO otoritemizi güçlendirmiş hem de Google’dan yüksek puanlar almış oluruz. Ayrıca Google Bot’unun da 404 hatalarını sevmediğini hatırlatalım.

Backlinkler

SEO sürecini iyileştiren en önemli bileşenlerden birisinin de backlinkler olduğunu hatırlayalım. Eski sitemize yapmış olduğumuz backlink çalışmalarını 301 yönlendirmesi ile yeni sitemize taşıyabiliriz. 301 yönlendirmesinin görünmez filtreleri, eski web sitesinde olan zararlı backlinklerin de yeni siteye geçişini engellemektedir. Bu işlemi otomatik gerçekleştiren proses de 301 yönlendirmesinin avantajlarından birisidir.

Redirect Chain

Google bir web sitesi için kullanabileceğimiz 301 yönlendirmelerinin sayısını kısıtlamıyor. Fakat aynı URL üzerinde çok fazla yönlendirme olması durumunda Google Bot bir noktadan sonra işlemleri kesiyor. Bu yüzden 301 yönlendirmelerini tek bir hedefe tek bir seferde göndermemiz en uygun uygulama olarak beliriyor. Redirect Chain olarak bilinen ve birbirini takip eden bu 301 yönlendirmeleri zincirlerinden sakınmamız yararımıza olur.

Yönlendirme işlemlerinin, kullanıcı istekleriyle paralel olması gerektiğini belirtmiştik. Yoğurt almak isteyen birine çikolata reyonunu göstermemiz pek faydalı olmayacaktır. Kullanıcıyı hedefine en kısa ve hızlı şekilde ulaştırmak gerekir. Örneğin, spesifik bir içeriğe ulaşmayı amaçlayan bir kullanıcıyı ana sayfaya yönlendirmek kullanıcıya iyi bir web site deneyimi yaşatmayacaktır. Bu sebeple eski web sitesinde bulunan URL adreslerinin, 301 yönlendirmesi ile dengi olan yeni URL’lere yönlendirilmesi SEO otoritesinin korunması için faydalı olacaktır.

Websitesi sahibi mi olmak istiyorsun?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Profesyonel web sitenize %30 indirimli sahip olmak için son:

Gün
Saat
Dakika
Saniye