Web sitesi sahibi olmanın en kolay yolu!

Hedef Kitle Belirlemenin Püf Noktaları

Dijital pazarlama ve Google sayesinde “hedef kitle” kavramı günümüzde çok önemli bir yere sahip olmaya başladı. Etkili bir pazarlama çalışması için en önemli nokta öncelikle bir hedef kitle belirlemektir.  Bunun ardından belirlenen hedef kitleyi tanımaya çalışmaktır. Belirlenen hedef kitle, çalışmanın optimizasyonu için en önemli noktadır. Gelin hep birlikte “Hedef kitle nedir?” ve “Hedef kitle belirlerken nelere dikkat etmeliyiz?” sorularının cevaplarını öğrenelim. 

Hedef Kitle Nedir?

Hedef kitle kısaca sunulan ürün veya hizmet için yapılan tüm faaliyetlerin odak noktası olan bireyler olarak tanımlanabilir. Bu bireyler, sunulan hizmet veya ürün için en çok talep gösteren kesimdir. Bu kitleye doğru çalışmalar ve analizler yaparak ulaşıldığında talep ve kazanç da doğru orantılı olarak artar. Pazarlama, her zaman hedef kitleye doğru yerde ve doğru zamanda ulaşmak ile ilgili olmuştur. Aksi takdirde tüm pazarlama çabalarının anlamı kalmadığı gibi ayrılan bütçe de boşa gitmiş olur. Bir markanın, ürünün ya da fikrin istenilen başarıya ulaşmasında hedef kitlenin doğru biçimde belirlenmesi hayati bir öneme sahiptir.

Hedef Kitleyi Tanımazsanız Ne Olur?

Hedef kitleniz, ortak özellikleri olan ve belirli ihtiyaçlarını karşılayabileceğiniz kişilerdir. Eğer bir hedef kitle tanımlayamazsanız, ya da nasıl tanımlayacağınızı bilmiyorsanız; işinizi pazarlarken düşündüğünüzden daha fazla çaba sarf etmek zorunda kalabilirsiniz.

Hedef kitlenizin duygularına hitap etmek ve onlara ilham vermek için kullandığınız yaratıcı öğelerin bir birleşimidir. Başarılı bir marka çalışması, ideal hedef kitleyi çekmek için onların ilgi göstereceği unsurları kullanır. Ancak ilk aşamada kiminle bağ kurmak istediğinizi bilmezseniz, güçlü bir marka algısı oluşturamazsınız. Pazarlama malzemelerinizde kullandığınız dil ve sunduğunuz satış noktaları doğrudan hedef kitlenize hitap etmelidir. Eğer hedef kitlenizin kim olduğunu bilmiyorsanız, onların dilini konuşamaz, karşılaştıkları sorunları ve ihtiyaçlarını bilemezsiniz, bu nedenle sadık müşteri kazanamaz ve müşterilerinizle yakınlık kuramazsınız. İnsanlar, genelde kişiliği olmayan markalara karşı güçlü bir sevgi beslemezler.

En önemlisi de eğer hedef kitleyi tanımazsanız sunduğunuz hizmet ya da ürünü geliştiremezsiniz. Hedef kitlenizin kim olduğunu bilmiyorsanız müşterilerinizin deneyimlerini anlayamaz veya onlarla empati kuramazsınız. Müşterilerinizin sunduğunuz ürün ve hizmetler hakkında neler hissettiklerini anlamak bir yana, bunları müşteri görüşleri ve perspektifine göre geliştirmek ve iyileştirmek neredeyse imkansız bir hale gelebilir. Müşterilerinizi yakından tanıyorsanız, kendinizi onların yerine koyabilirsiniz. Hassasiyetlerini, ürünlerinizin ve hizmetlerinizin hayatlarında nasıl bir etki yarattığını anlayabilirsiniz. Bu iç görü sunduğunuz ürün ve hizmetleri geliştirmenize ve hatta müşterilerinize daha da yardımcı olacak yeni hizmetler oluşturmanıza olanak sağlar.

Hedef Kitleyi Nasıl Belirlemeliyiz?

Hedef kitlenin öneminden bahsettik, şimdi de hedef kitle belirlenirken takip edilmesi gereken adımlardan bahsedelim. Hedef kitle belirlerken hangi adımları izlemeliyiz?

1- Hedef Kitlenizi Belirlemeden Önce Markanızı Ve Ürünlerinizi Tanımalısınız.

Markanızı, ürünlerinizi, müşterilerinize neler vadettiğinizi, ileriye dönük hedeflerinizi detaylı bir biçimde bilmeniz gerekir. Siz markanıza, ürün ve hizmetlerinize dair her ayrıntıyı bilmeden başkalarına anlatmayı düşünemezsiniz.

2- Amacınızı Ortaya Koymalısınız.

Dijital pazarlamayı hangi amaçla yapacağınız önemlidir. Örneğin bir ürünün ya da hizmetin pazarlamasını yapmaktaki amacınız doğrudan satışlara, satışları artırmaya mı yönelik, yoksa tam olarak neye yönelik olduğuna karar verin. Net bir amaçla yola çıkmalısınız.

3- Genel Anlamda Hedef Kitlenizin Özelliklerini Belirlemelisiniz.

Hedef kitlenizin yaş, cinsiyet, eğitim durumu, medeni durumu, ekonomik durumu, mesleği gibi demografik özelliklerini belirleyin. Ürününüzü kimlerin kullanacağı ya da markanızı kimlerin takip edeceği gibi soruların cevabını belirlemede demografik etkenler oldukça önemlidir.

4- Hedef Kitle Analizi Yapmalısınız.

Başarılı sonuçlar elde edebilmek için hedef kitleye ait genel özelliklere hakim olmak yeterli değildir. Hedef kitlenizin psikolojik durumu, hedefleri, sürekli olarak karşılaştıkları sorunlar, tutum ve inançları, değerleri ve eğilimleri, satın alma kararlarını etkileyen faktörler gibi etkenler pazarlama stratejilerini doğru belirlemenize, doğru kişilere, gruplara ulaşabilmenize imkan sağlayacaktır. Hedef kitle analizi yaparken dikkate alınması gereken gereken detaylardan bazıları:

  • Demografi – Kitleyle ilgili istatistiki bilgiler nelerdir?
  • Profesyonel detaylar – Meslek ve iş yeri bilgileri nedir?
  • Psikografikler – Kişilikleri ve doğuştan gelen nitelikleri nelerdir?
  • Hedefler – Neyi başarmak istiyorlar?
  • Zorluklar – Kitlenin düzenli olarak hangi sorunlarla karşı karşıya kalıyor?
  • Etkilendikleri kaynaklar – Kitle hangi mecralarla karşılaşıyor?
  • Satın alma süreci – Hedef kitle satın alma kararlarını nasıl veriyor?

5- Hedef Kitlenizi Belirledikten Sonra, Hangi Pazarlama Stratejilerini Tercih Edeceğinizi Belirleyin.

Hedeflediğiniz kitlenin hangi sosyal mecraları kullandığını belirlemek, nasıl bir dil kullanacağınızı, hangi mecralara yönelik faaliyet göstereceğinizi belirlemede etkili olacaktır. Son aşama olsa da onlara ulaşmak ve doğru iletişimi kurabilmek için çok önemli bir strateji uygulanır. Örneğin; web siteniz için yapılan SEO çalışmasında, görsel, içerik vb. gibi her türlü içeriğin optimizasyonunu hedef kitleye göre yapmak, trafiğinizi ve kazancınızı artıracaktır.

Sonuç olarak, bir markanın, ürünün veya fikrin başarısı için hedef kitlenin doğru belirlenmesi çok önemlidir. Hedef kitlenizi iyi anlamanız, yanlış kişilere ulaşmaya çalışırken gereksiz para ve zaman harcamanızı engeller. Ayrıca hedeflenen yeni insan gruplarını tanımanızı sağlar. Her iki durumda da pazarlama kampanyalarınızın kime ulaşacağı konusunda net bir fikre sahip olursunuz. İlgili kitleye doğru bir dille ve iletişim kanalları ile ulaşan markalar uzun vadede başarıyı yakalar.

Bu yazımızda Heypager olarak siz değerli okuyucularımıza hedef kitle belirlemenin önemini ve yollarını adım adım anlattık. Sizde hedef kitlenizi belirlerken bu adımları kullanırsanız daha verimli sonuçlar elde edebilirsiniz.

Websitesi sahibi mi olmak istiyorsun?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Profesyonel web sitenize %30 indirimli sahip olmak için son:

Gün
Saat
Dakika
Saniye