Web sitesi sahibi olmanın en kolay yolu!

SSL Sertifikası Nedir? Nasıl Kurulur Ve Önemi Nedir?

SSL SERTİFİKASI NEDİR?

SSL (Secure Sockets Layer) Sertifikaları, web sitelerinin doğruluğunu kontrol eden ve bunun sonucunda veri iletişiminin güvenli bir yolla gerçekleşmesini sağlayan güvenlik sertifikalarıdır. İki uç arasındaki veri akışının üçüncü şahıslardan koruyarak sadece ilgili noktalara erişimi sağlarlar. Yani, güvenliğin öncelikli olduğu alanlarda koruyucu kalkan rolü oynarlar. Secure Sockets Layer (Güvenli Yuva Katmanı) Sertifikaları, internet sitesi ziyaretçilerinizin siteye girdiği kişisel bilgiler, kart bilgileri vb. verilerin korunmasını sağlayan Netscape tarafından geliştirilmiş bir hizmettir.

SSL SERTİFİKA ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Her ne kadar veri iletişiminde güvenli bir yol oluştursa da SSL Sertifikaları internet sitesini kodlarının güvenliğini sağlayamazlar.

Bilgi transferi sırasında aktarılan verinin yalnızca doğru adreste doğru alıcı tarafından deşifre edilmesini sağlarlar. Sonuç olarak transfer yapılan iki uçta da doğrulama işlemiyle veri gizliliği korurlar.

Ayrıca, bir web sitesinin güvenilir olduğunun kanıtı olan SSL, doküman tarihini, gönderici ve alıcının doğru yerler olduğunu doğrulama özelliklerini de bünyesinde bulundurur.

SSL SERTİFİKASINDA NELER BULUNUR?

SSL Sertifikasının içerdiği bilgileri şu şekilde sıralayabiliriz,

  • Sertifika sahibi kurumun unvanı
  • Sertifikanın seri numarası ve son kullanma tarihi
  • Sertifika veren kurumun ESHS (Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcısı) elektronik imzası
  • Sertifika sahibinin açık anahtarı  

SSL SERTİFİKASI NASIL ÇALIŞIR?

Dijital bağlayıcı görevindeki veri dosyaları olarak tanımladığımız SSL Sertifikaları, web sunucusuna kurulur ve https diğer bir adıyla Güvenli Metin Aktarma Protokolü’nü devreye sokar. Bunun sonucunda sunucudan tarayıcıya doğru güvenli akış sağlar. SSL iki çeşit anahtar kodlama yaratarak çalışır. Bu anahtarlar public key ve private key olarak anılır. Bu anahtarların biri bir veriyi kitlediğinde o veri yalnızca diğer anahtar açabilir. Yani, bağlantı kuran iki taraf arasında çift yönlü koruma ile veri akışı şifrelenir. Veri transferinde kullanılacak şifreleme yönteminin gücü, kullanılan anahtarın uzunluğuna bağlı olarak artar. Aktarılan bilginin güvenliği açısından anahtar uzunluğu oldukça önemli bir konuma sahiptir.

SSL hizmeti 40 bit ve 128, 256, 1024 bit şifreleme sağlamaktadır. Bir bit, 0 veya 1 olarak 2 farklı değere sahiptir. Bu da demektir ki , yalnızca 8 bitte bile 256 farklı anahtar içerir, 128 bit şifrelemede 2128 olası anahtar olacaktır. Oluşturulan anahtar diğer bir deyişle şifre uzunluğu arttıkça olası anahtar sayısı da artacak üçüncü şahısların deşifre etme olasılığı ise azalacaktır.

SSL SERTİFİKA ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

SSL Sertifikalarını doğrulama türü ve kullanım alanı göre olmak üzere iki sınıfa ayırabiliriz.

1) Kullanım Alanına (Domain Tipine) Göre SSL Seritifikaları

  1. Standart SSL Sertifikaları
  2. Multi Domain SSL Sertifikaları
  3. Wildcard SSL Sertifikaları

2) Doğrulama Türüne Göre SSL Seritifikaları

  1. DV (Domain Validation) SSL
  2. OV (Organizational Validation) SSL
  3. EV (Extended Validation) SSL

En iyi SSL sertifikasını arıyorsanız, birinci sırada EV (Extended Validation) SSL tercih edebilirsiniz.

NEDEN SSL SERTİFİKASI İHTİYACI DUYARIM?

Veri çağında yaşadığımızı ve gün geçtikçe dijitalleşmenin yaygınlaştığını unutmamalıyız. Veri güvenliği sadece e-ticaret, banka işlemleri gibi alanlarda değil hassas veri girişi yapılmayan internet adresleri içinde bir o kadar gereklidir.

2018’de Google aldığı bir kararla standart HTTP sayfalarının hepsini ‘güvenli değil ‘olarak işaretleyeceğini bildirdi. Ayrıca güvenli olmayan sitelerin aramalarda cezaya kalacağını da duyurdu. Websitenizi arama sayfalarında gören potansiyel ziyaretçileriniz arama sitenizin yanında ‘Güvenli Değil’ uyarısını gördüğünde site adresinize tıklamak istemezler. Sonuç olarak, bu durum sitenizin geri sayfalara düşmeye başlamasına yol açar.

Google tarafından ceza almak web siteniz açısından Google aramalarında gözükmeyeceğiniz anlamına gelir. Nihayetinde, arama sonuçlarında ve internet sitesi trafiğinde yer alamayan siteler kaybolmaya mahkumdur. Google’ın zaman içerisinde yaptırımlarını arttıracağını düşünürsek web sitesi sahibi herkesin SSL Sertifikasına ihtiyacının olacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.

 

SSL SERTİFİKASI NASIL ALIRIM?

SSL özelliğini kullanabilmek için gerekli olan SSL sertifikası ücretli olarak satın alınabilir. Bunun yanında bazı hosting firmalar sertifikaları ücretsiz göndermektedir. Ancak bunu tam da ücretsiz olarak nitelendiremeyiz. Çünkü, hosting firmalar sertifika ödemesini yaptığınız ödemelerden peşin olarak keserler. SSL sertifikası için hosting hizmetleri yanında tercih edilebilecek çok sayıda sağlayıcı bulunur. Dünya genelinde ,

  • RapidSSL,
  • Verisign,
  • Digicert
  • Symantec™
  • GeoTrust
  • Comodo
  • Thawte

gibi yerler SSL sertifikası için en çok tercih edilen şirketlerdir. Bu şirketler arasında  Comodo, Rapid SSL gibi markaların sertifikaları oldukça popülerdir. İnternet sitelerine SSL kurmak isteyen kullanıcılar, kendi ihtiyaçları doğrultusunda kullanım amaçlarına ve yerlerine uygun SSL çeşidini tercih ederler. Örneğin, online satış siteleri için Wildcard SSL ya da EV SSL kullanımı önerilirken, normal bir site için Standart SSL veya Premium SSL yeterli olacaktır.

HANGİ TARAYICILAR SSL SERTİFİKASINI DESTEKLEMEKTEDİR?

Chrome, Mozilla Firefox , Safari, Opera ve  Microsoft Internet Explorer tarayıcılar SSL Protokolü’nü desteklemektedir.

SSL SERTİFİKASI Ile SEO İLİŞKİSİ NEDİR ?

Önceki bölümlerde Google’ın güvenli olmayan sitelere yaptırımlar uygulayacağından bahsetmiştik. Arama motoru optimizasyonu yani diğer adıyla SEO, web sitesinde trafiğinizi arttıran ve sitenizin arama motorlarında daha üst sıralarda gözükmesini sağlayan iyileştirme hareketidir. Amaç, web sitenizi her arama motoruna uyumlu hale getirmek ve en büyük ziyaretçi kitlesine ulaşmaya çalışmaktır. Web sitenizin optimizasyonu veri güvenliğiyle birlikte olmaktadır.

Google’ın belirlediği SEO kriterleri arasında SSL sertifikası da yer alır. Yalnızca Google kriterleri ya da yalnızca SSL tek başına sitenizi yükseltmeye yeterli değildir. Güvenlik ve optimizasyon bir arada olduğunda siteniz için anlamlı olacaktır. Https, http’ye göre daha hızlı yükleme süresine sahiptir. Yani tıklamak istediğiniz web sitesinin başında https yazısını görürseniz http yazılı sitelerden çok daha hızlı indirme yapabileceğinizi söyleyebiliriz.  Bu durum da arama motoru optimizasyonu (SEO) konusuna önem veren sitelerin https’yi yani SSL Sertifikasını tercih etmeleri için bir başka nedendir.

Websitesi sahibi mi olmak istiyorsun?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Profesyonel web sitenize %30 indirimli sahip olmak için son:

Gün
Saat
Dakika
Saniye